Tuesday, 13 June 2017

Kek Strawberry Cheese Leleh



Selalu buat vanilla dengan pandan je. Kali ni kita try buat strawberry pulak. Hanya tambahkan emulco strawberry je pun. Pastu tambahkan pewarna nak bagi merah sikit. Kalau emulco saja tak berapa nak merah. Rasa macam biasa memang sedap. Hehehe

Tepi kek comot sebab tak pandai nak sapu

Kek Strawberry Cheese Leleh

1 cawan gula
1sb emulco strawberry
1 sb ovalete
5 biji telur
1/4 cawan minyak
1/4 cawan air
2 cawan tepung gandum + 1sk soda bikarbonat + 1 sk baking powder + 1 sk cream of tartar /cuka/lemon jus - ayakkan


Mixer telur, pes strawberry, pewarna merah, ovalete dan gula dengan high speed selama 20 minit. Masukkan tepung berselang-seli dengan air, mix lagi sampai sebati. Masukkan minyak dan kacau guna senduk. Sapu loyang dengan minyak dan letak baking paper. Bakar selama 40 minit suhu 160c atau ikut oven masing-masing. Dah siap terus terbalikkan atas redan dan biar sejuk. Potong tengan kek untuk letak cream cheese.

Cream Cheese

250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan whipping cream

Mix sebati. Boleh letak cream cheese pada tengah kek dan permukaan kek.

Lebihan cream cheese tadi tambahkan 1/2 cawan susu cair untuk lelehan. Tuang atas kek. Parutkan cheddar cheese dan siap. Sejukkan dalam peti baru sedap.



No comments: