Thursday, 1 June 2017

Kerabu Kerang Thai


Dah lama dok lalu-lalang kat wall FB. Sebab Thai Food memang kegemaran saya, gigihla saya buat. Bulan puasa pulak tu kan. Teringin dia lain macam. Heheh. Puas hati dapat makan. Next time kena buat pedas-pedas.


1kg kerang
3 biji cili padi *
1 biji bawang kecil *
1 ulas bawang putih *
1/2 inci belacan bakar *
1 sudu daun ketumbar *
1 biji tomato *

1 s/b sos ikan
1 s/b gula pasir
1 s/b jus limau kasturi / nipis
1/2 cawan jus asam jawa

Cara penyediaan :

Cuci kerang dan rebus sampai kerang terbuka sedikit. Buang sebelah kulitnya, dan simpan didalam air sejuk / ais supaya tak kecut
Cincang / potong dadu kesemua bahan bertanda *
Toskan kerang tadi, letakkan didalam mangkuk / piring.

Campurkan bahan yg dipotong dadu dengan sos ikan, gula, air limau dan asam jawa l. Adjust rasa secukpnya masam, manis, pedas... Tak payah garam sebab sos ikan tu dah masin

No comments: