Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
- 1 cawan gula perang
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
- secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
- 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
- Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
- Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
kak sya...1st time dgr baking kek x perlu guna telur...sooo great! tgk pun sudah tentu sedap eheheh...nanti buleh lah jd tema antara kuih2 raya nanti...simple je tgk bahan2 dia sis...:D patotlah iris suka mamam ehehhe
ReplyDeleteaah ju...tu yg k.sya try...kiranya kek vege la nih..heheh..nti try ye
ReplyDeleteitulah k.sya kena try neh...oven je x beli lagi ehhehe ;P bila ada oven kecik best sikit jd penguat semangat utk membaking...moga semangat itu datanggg ehhehe :D
ReplyDeleteinsya-Allah...mana tau abi nak hadiahkan time mama day ni kan...wink~~
ReplyDelete