Saya tak suka bahan hiasan lain kecuali salad dan telur rebus |
Resepi laksa ni saya dapat di MyResepi tapi maaflah dah lupa siapa tuannya. Dulu semua resepi yang di copy saya tak simpan nama tuannya. Cuma sejak 2-3 tahun kebelakangan ni barulah ada kesedaran nak menyimpan nama tuannya sebagai ucapan terima kasih di atas kesudian berkongsi resepi. Namun siapa pun pemiliknya saya ucapkan ribuan terima kasih.
Resepi ni simple tapi memang sedap. Inilah resepi yang saya guna kalau nak buat laksa. Memang menepati citarasa. Dah siap tu dapatlah bagi pada dua jiran bagi mengganti pemberian mereka pada saya. Lega rasa hati selesai hutang. Hehe...
Bahan Kuah:
1/2 kilo ikan sardin - rebus }
1 biji bawang besar}
5 biji bawang merah}
Belacan sebesar ibu jari}
Segenggam cili kering (lebihkan kalau nak pedas)}
1 tin kecil sardin}blend
5 keping asam
3 biji bunga kantan (belah 2)
Daun kesum
Laksa - rebus
Hiasan:
Bawang besar
Nenas
Salad
Timun
Lada
Telur rebus
Ikan dibersihkan dan direbus. Asingkan tulang dan isi. Isi dikisar halus bersama bahan-bahan lain.
Tulang dikisar bersama air rebusan dan tapis.
Masukkan semua bahan dalam periuk dan tambahkan air ikut kesesuaian. Kacau sebati sehingga mendidih. Tambahkan perasa. Hidangkan bersama laksa dan bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment