Wednesday, 13 February 2013

Laksa Penang

Saya tak suka bahan hiasan lain kecuali salad dan telur rebus
   Cuti lama sangat sempena CNY. Mood rajin pun tetiba datang. Lepas masak untuk makan tengahari terus rebus ikan untuk dibuat laksa. Teringin pulak nak makan laksa. Tapi kat area rumah tu takde pulak yang menepati selera. Buat pun banyak sebab nak mengganti pemberian jiran-jiran yang dah lama tertangguh. Segan pulak simpan tupperware orang lama-lama.

  Resepi laksa ni saya dapat di MyResepi tapi maaflah dah lupa siapa tuannya. Dulu semua resepi yang di copy saya tak simpan nama tuannya. Cuma sejak 2-3 tahun kebelakangan ni barulah ada kesedaran nak menyimpan nama tuannya sebagai ucapan terima kasih di atas kesudian berkongsi resepi. Namun siapa pun pemiliknya saya ucapkan ribuan terima kasih.
 
Resepi ni simple tapi memang sedap. Inilah resepi yang saya guna kalau nak buat laksa. Memang menepati citarasa. Dah siap tu dapatlah bagi pada dua jiran bagi mengganti pemberian mereka pada saya. Lega rasa hati selesai hutang. Hehe...


Bahan Kuah:
1/2 kilo ikan sardin - rebus }
1 biji bawang besar}
5 biji bawang merah}
Belacan sebesar ibu jari}
Segenggam cili kering (lebihkan kalau nak pedas)}
1 tin kecil sardin}blend

5 keping asam
3 biji bunga kantan (belah 2)
Daun kesum

Laksa - rebus

Hiasan:
Bawang besar
Nenas
Salad
Timun
Lada
Telur rebus

Ikan dibersihkan dan direbus. Asingkan tulang dan isi. Isi dikisar halus bersama bahan-bahan lain. 
Tulang dikisar bersama air rebusan dan tapis.
Masukkan semua bahan dalam periuk dan tambahkan air ikut kesesuaian. Kacau sebati sehingga mendidih. Tambahkan perasa. Hidangkan bersama laksa dan bahan hiasan.

No comments: