So, dah takde apa keje belah petangnya teruslah menggodek cupcake. Sebab bahan semua dah ada tu yang jadi lagi rajin. Selalunya yang jadi tertangguh sebab banyak bahan pelik atau yang nak kena gi bakery shop baru boleh buat. Yang ni senang, kedai runcit biasa pun ada.
SUPER MOIST CHOC CUPCAKE
resepi : HaSue@sue-hasue.blogspot
100g serbuk koko* (saya tapiskan)
180g gula pasir*
1 tin susu sejat*
200g minyak sayuran*
250g susu pekat*
4 biji telur-pukul hingga berbuih
150g tepung gandum (saya guna self raising flour)
1 st soda bikarbonat
1 st baking powder
papercup secukupnya
Cara-cara :
-campurkan bahan bertanda * dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.tak payah sampai menggelegak.ketepikan dan biar sejuk.
-satukan dengan telur yg dipukul tadi dengan hand whisk.setelah sebati, tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yg halus dan benar-benar sebati.
-masukkan adunan separas 2/3 paper cup.adunan agak cair.
-bakar suhu 170c selama 20minit atau bergantung jenis oven dan saiz papercup.
selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment