Friday, 28 February 2014

Daging Masak Kicap



Pertama kali buat masakan ni. Selalunya makan kat kedai je. Ingatkan susah, rupanya lagi senang pada ayam masak kicap. Sebenarnya tak pernah nak try sebab malas nak potong daging tapi sejak ada kedai daging kat area rumah ni jadi rajin pulak nak try masakan daging. Kedai ni best sebab dia pack daging batang pinang dalam pack kecil-kecil. Satu pack tu ada berat dalam 250g, 400g pun ada. Saya ambil yang sebesar tapak tangan tu je, cukuplah untuk sekeluarga. Banyak jugak bila dah potong kecil-kecil.

Sebab senang nak masak bolehlah masuk senarai menu masakan kat rumah saya lepas ni. Thanks pada yang share resepi.

Bahan-bahan ( ikut keperluan isi rumah)
Sumber: Blog Jintanmanis

400 gram daging batang pinang ( dihiris nipis-nipis atau di potong dadu kecil)
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1/2 biji bawang besar
2 inci halia
1 biji bawang putih
2 sudu besar lada kisar ( ni kalau nak ganti dengan hirisan cili padi pun boleh)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar ( dihiris kasar)

Caranya
1. Mula-mula blender bawang besar, bawang putih dah halia hingga hancur, ( kalau nak hiris nipis pun boleh) panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lawang, kemudian curah bahan kisar tadi dan lada kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing.

2. Kemudian masukkan kicap manis dan kicap pekat, selepas itu masukka daging dan 1/2 cawan air, pastikan daging tenggelam, masak daging hingga empuk dan kuah kicap tadi menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sudu kecil gula, jika daging belum empuk boleh tambah air, akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan kacau hingga bawang agak layu, angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.
( kalau nak rebus daging sampai empuk pun boleh, bila masak tu boleh kurangkan kuantiti airnya)


No comments: