Wednesday, 16 December 2015

Churros Again and Again


Start dari hari Sabtu membawa ke Isnin malam. Tak jemu-jemu anak-anak makan Churros. Lapar + memang suka sangat makanan macam tu. Nasib baik buat nya sangat mudah, cepat dan bahan sikit aje. Kalau susah + payah mama memang malas nak layan....heheheh

Saya ikut resepi dapat di FB #DariDapurSeorangAmatur. Memang best FB ni. Ownernya rajin share macam-macam resepi sekali dengan cara buat. Saya buat churros ni lembik. Tak jadi macam owner ni buat. Patutnya tak melekat kat tangan bila kita dah uli. Tapi saya baca komen-komen lain kata masih boleh digoreng. So, saya masukkan dalam piping bag dan paip terus ke dalam kuali. Memang menjadi. Sedap. Tabur gula or coklat memana ikut citarasa sendiri. Bolehlah buat makan-makan anak beranak.

Churros

1 cawan tepung
1 sudu makan gula
1 sudu  makan butter
Secubit garam
1 biji telur - pukul sikit

Masak guna kuali yang tak melekat. Bagi gula dan butter cair. Tutup api, masukkan tepung. Gaul sebati. Masukkan telur. Pindahkan dalam bekas lain senang nak uli. Dah suam-suam tu uli sebati hingga tak melekat. Masukkan dalam piping bag. Guna nozzle bintang. Kalau tak ada nozzle, guna acuan semperit pun boleh. Goreng. Tabur gula or dip dengan coklat. Siap

No comments: