Tuesday 1 December 2015

Kek Batik Nestum


Memang sedap. Mudah pulak tu nak buat. Sebelum ni pernah try resepi lain tapi yang ni lagi sedap dan senang. Lagipun kejadiannya tak comot. Elok je bersih. Nak makan pun senang. Thanks namee roslan yang share resepi. Saya cuma tambah nestum sebab  kebetulan memang ada stok. Baik kita habiskan sebelum ia berkulat heheheh.

Kek Batik Nestum

Bahan:

1-1/2 cawan air suam
2-1 cawan milo
3-1/2 cawan susu pekat
4-1 biji telur
5-3 sudu besar serbuk koko/nescafe
6-250g butter - potong kecik
7-1 cawan nestum
8-1 pek biskut marie - patahkan 4

Cara:

Masak semua bahan 1, 2, 3, 4, 5 sampai sebati dalam kuali guna api perlahan. Kacau sentiasa bagi hilangkan ketulan. Sambil tu masukkan butter sikit-sikit. Jangan berhenti kacau. Masukkan nestum. Dah sebati semua tutup api. Lepas tu masukkan biskut marie. Kacau, sebatikan. 

Tuang dalam bekas/loyang yang dilapik dengan plastik atau baking paper. Sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang 3-4 jam. Siap. Boleh makan.


No comments:

Post a Comment