Ni menu raya ketiga. Bosan takde buat apa kita godekla puding sebijik. Dapat gak makan tak pun hidang pada tetamu kot ada yang sesat datang beraya kat rumah. Maklumlah kat KL ni biasa awal-awal raya memang takde tetamu datang beraya. Semua tengah sibuk beraya kat kampung.
Agar-agar ni saya dah biasa buat. Memang sedap. All time favourite gitu. InsyaAllah tetamu pun suka.
Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )
1 peket agar2 serbuk
200 g gula melaka
50 g gula pasir
1000 ml air
1 helai daun pandan - disimpul
1 kotak kecil santan - (saya guna santan Kara 200 ml)
3 biji telur
garam secukup rasa
Cara-cara
Masak gula melaka,gula pasir dan daun pandan dgn 1/2 bahagian air
hingga mendidih dan gula larut. Tapis.
Santan,telur dan garam di pukul rata dgn garfu.Ketepikan.
Di dlm sebuah periuk, masukkan agar2 dan 1/2 bahagian air lagi dan
kacau dan masukkan air gula tadi,masak hingga mendidih dan tuangkan campuran
santan tadi dan kacau sekali dua aje. Biarkan adunan terus mendidih lagi hingga
campuran santan nampak timbul berketul2 dipermukaan. Kacau rata2 dan matikan
api.
Tuang agar2 ke dlm loyang atau acuan2 kecil dan sejukkan. Simpan di dlm
petisejuk sebelum menghidangkannya.
Pastikan loyang atau acuan2 dibasahkan dgn air sebelum menuang agar2,
tujuannya ialah supaya agar2 mudah dikeluarkan.
No comments:
Post a Comment