Monday, 18 August 2014

Menu Raya : Rainbow Cookies

Warna kurang mengancam sebab kekurangan pilihan warna. Janji sedap

Ini kejadian bila dah terlebih rajin. Barang-barang memang dah beli nak try buat rainbow cookies ni. Cuma menunggu masa dan ketika. Kebetulan Sabtu lepas memang tengah rajin teruslah cuba buat. Buatnya senang tapi agak remeh time nak bahagikan warna dan piping ke loyang. Saya belum beli loyang khas. Jadi guna loyang biasa je. Ok jugak cuma meleper jelah biskut. Tapi rasa tetap sedap. Dapat tiga bekas. Tak sampai setengah jam dah habis dua bekas. Bekas ketiga saya bawak ke rumah sepupu di Shah Alam. Tapi habis jugak dalam kereta sebelum sampai ke destinasi. Nampaknya kena buat lagi. Hari tu beli 50 keping RM25. Tak sampai 10 minit dah licin. Sebab tu boleh terfikir nak buat sendiri sebab anak-anak suka.





Resepi Lidah Kucing @ Rainbow Cookies

250 gm butter
175 gm gula kastor
100 ml putih telur - 3 biji 
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
6 warna berbeza (merah,oren,kuning,hijau,biru,purple)

Dulang khas lidah kucing rainbow
(boleh beli di kedai2 bakeri, banyak saiz, harga RM22++)

Cara-cara
1. Griskan loyang dengan sedikit butter 

2. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan.

3. Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim.
Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata.

4.Bahagikan adunan kepada beberapa bahaagian.Letakkan pewarna untuk setiap bahagian.Letak setitik kecil sahaja kerana warna akan memekat pada biskut yg telah masak.

5.Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan.
Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil.
Paipkan atas loyang lidah kucing.
Jangan paipkan terlampau penuh kerana adunan akan mengembang bila dibakar.


6. Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit.
Jaga jangan sampai keperangan dan hangus.
Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.

No comments: