Monday, 11 August 2014

Menu Raya : Daging Masak Hitam


Memang terbaikla menu kali ni. Super sedap. Tak sia-sia kita cuba try masak resepi ni. Hehehe. Thanks pada yang share resepi. Memang sedap. Tak puas makan rasanya. Dekat dua kilo jugak daging tu saya buat. Saja kita masak-masak Sabtu lepas. Lepas tu mesej jiran-jiran suh datang makan sambil beraya. Saya masak laksa penang, daging masak hitam, fruit koktel dan lemang. Semua menu simple je. Jiran-jiran siap mintak resepi daging ni. Heheh. Kita pun ikut resepi orang. Memang akan jadi menu wajib la lepas ni. Suka, suka, suka.

Yang fruit koktel tu pun paling simple je saya buat. Buh susu cair dalam mangkuk besar. Buh buah-buahan koktel dalam tin. Air dia tak payah masuk. Buh jelly sumi warna-warni yang budak-budak suka makan tu. Itu je. Lepas tu sejukkan dalam peti ais. Kalau nak makan esok, malam ni dah masukkan dalam peti ais. Jadi takyah la kita masukkan ais batu lagi. Nanti dia tawar, tak berapa lemak manis rasanya. Kalau ada bajet lebih boleh masukkan laici dalam tin, kelapa laut dalam tin, nata de coco. Memang menyelerakan. Gerenti licin!


Daging Masak Hitam 
Sumber; Dari Dapur MadihaA Fp Ida Marlida. Asal Majalah Mingguan Wanita
Oleh; Dapurmamasya

Bahan2
1 kg daging (dipotong nipis)
3 ulas bwg merah (dihiris)
2 ulas bwg putih (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar
4 biji bwg besar
3 inci halia
4 ulas bwg putih
20 biji cili kering - letak hanya 2 sb cili kering siap blender
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar - tambah

Cara
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan hiris, bunga lawang & kayu manis hingga wangi. Masukkan bahan kisar & tumis hingga garing & terbit minyak.
2. Masukkan daging, air secukupnya & renih sehingga daging empuk. Masukkan kicap pekat, air asam jawa & garam secukup rasa. Tambah aji jika suka. Biar kuah agak pekat & secukup rasa. Bila daging cukup empuk bolehlah hidangkan. (sekiranya daging tak cukup empuk... boleh tambahkan lagi air & masak lagi hingga kuah agak kering) 

No comments: