Thursday, 28 October 2010

Kek Kurma

Dah 2 hari tertangguh nak cuba resepi kek kurma yang aku dapat dari satu blog. Sebenarnya saja cari resepi ni sebab nak habiskan kurma yang dapat free masa bulan puasa hari tu. Sebelum tu dah campak satu kotak ke dalam tong sampah sebab dah penuh semut. Yang sekotak lagi ni takde plak semut berkenan. Tengok bahan buat kek kurma ni senang dan ada semua kat rumah bolehla buat. Kalau kena beli bahan-bahan lain malas jugak.

Malam tadi lepas siap prepare bahan untuk masak lauk esok (hari ni) terus ku godek kek kurma ni. Kejap je buatnya. Kul 11.30 malam dah siap semua dan aku pun zzzzz....Pagi tadi bangun tengok elok je keknya. Rasa nya okeyla, tak manis sangat, simple je. Cuma kurma nya takla rasa sangat. Kawan ofis kata rasa macam kek pisang pun ada...hehehe...Mana-manala asalkan boleh makan. Terima kasih pada yang share resepi.

KEK KURMA

A) 250 gm butter
160 gm sugar

B) 4 eggs

C) 150 ml fresh milk
230 gm kurma (buang dulu biji kurma baru timbang, nak guna prune pun boleh)

D) 230 gm flour (aku guna self raising flour, jd tak perlu tambah soda n baking powder)
2 tsps baking powder
1 tsp soda bikarbonate
½ tbsp chocolate paste (tak taruk pun tak pe)

Cara :-

1) Masak bhg A di dlm periuk dgn api kecil. Kacau sehingga gula cair dan sejukkan.

2) Kemudian masuk kan bhg B kedlm adunan butter. Kacau sebati.

3) Blend bhg C didlm blender sehingga kurma halus. Kemudian campur kan bhg C
kedlm adunan butter. Kacau lagi.

4) Gaul kan bahan2 bhg D didlm satu bekas. Kemudian campurkan bhg D kedlm
adunan butter sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga kesemua adunan sebati dan
tidak berketul. Masuk ke dlm loyang 8” x 8” dan bakar lebih kurang 45 mnt – 1 jam.

No comments: