Semalam terlebih rajin masak nasi ayam. Guna resipi dari MyR yang dipost oleh Nadia yang sangat sedap dan mudah penyediaan. Sejam lebih dah siap dan boleh ngap. Alhamdulillah. Terima kasih pada tuan resipi yang sudi berkongsi.
Nasi ayam madu
Bahan-bahan ( 2 orang )
• 2 cawan beras
• 1/4 bawang besar
• 2 sudu mentega
• sehelai daun pandan
• 2 kiub ayam
• madu
• kicap pekat
• 1/2 ekor ayam
• 1 sup bunjut adabi
• sos tiram
• 1/2 sudu serbuk lada putih
• 1/2 inci halia
• 3 ulas bawang putih
• [hiasan]
• daun bawang
• daun sup
• bawang goreng
• daun salad/timun
Cara-cara
1. Bersih ayam. Potong ikut suka
2. Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang
3. Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak
4. Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
5. Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh
6. Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi
Untuk Sambal Cili :
• 2-3 batang cili merah (dipotong2 sedikit)
• 1 ulas bawang putih
• 1 cm halia
• 1 sb sos cili
• 1 sb sos tomato
• sedikit garam dan gula
• sedikit jus limau kasturi
• air masak secukupnya
Cara-cara : Campur kesemua bahan ke dlm pengisar dan kisar sehingga lumat.
No comments:
Post a Comment