Sunday, 17 October 2010

Mee Suah

Balik keje semalam terus buat mee suah. Sebenarnya kali kedua dah buat tapi kali ni baru berkesempatan ambil gambar. Dapat resepi dari Bro Rozzan yang sangat rajin...Sedap juga macam mihun sup tapi cina style...rasa yang simple dan masak pun mudah. Sebungkus kecil mee suah dapat semangkuk besar yang pada perkiraan aku untuk 4 hingga 5 orang makan. Bahan pun tak banyak digunakan...murah, simple, cepat dan sedap....

SUP MEE SUAH (copy dari Bro Rozzan)
Bahan-Bahan
150 gm mee suah
3 ulas bawang putih (hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
2 -3 sudu makan udang kering (rendam & tumbuk)atau 2 kiub pati ikan bilis(hancurkan dgn sedikit air)
2 sudu makan minyak
5-6 mangkuk air (lebih kurang)
3-4 biji telur (utk dicemplok dlm kuah)
garam secukup rasa /jika perlu
sedikit daun sup/bawang (hiris)
sedikit bawang goreng
1 btg lada merah (hiris)Optional
1/2 btg lobak (potong ikut suka)
sedikit brocolli (potong kecil)
4 btg jagung muda (dlm tin atau yg segar)
sedikit fish ball/fish cake
1 potong tahu lembik (soft tofu)

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering/kiub pati ikan bilis hingga bawang layu. Masukkan air dan garam (jika perlu) dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan sayur-sayuran tadi bersama fish ball dan biarkan sebentar sehingga sayur layu sedikit.
Seterusnya, masukkan mee suah dan tahu lembik. Kacau sedikit saja agar tahu dan mee suah tak hancur. Kemudian pecahkan telur ke dalam sup ini dan masak sebentar.
Akhir sekali taburkan daun sup/bawang, bawang goreng dan lada merah hiris.
Biarkan kandungan 'kuah' sup ini banyak kerana apabila sejuk, mee suah tu nanti akan menyerap kebanyakan air/kuahnya

No comments:

Post a Comment