Wednesday, 17 September 2014

Aiskrim Pelangi

Projek hari cuti panjang. Sabtu Ahad Isnin Selasa cuti. Wah best sungguh duduk rumah golek-golek atas sofa. Memang bahagia aman damai. Daripada takde apa nak buat fikir punya fikir apa projek terus teringat resepi yang dah lama terpendam ni. Bukak peti tengok bahan pun ada, kita on projek. Panggil anak-anak semua bagi dorang tengok cara buat aiskrim sendiri. Bila dorang tengok kita buat excited tu memang terlebih. Mana taknya asyik bukak tutup peti check dah keras ke belum. Sabar jelah.

Buat aiskrim ni tak susah mana pun rupanya. Bahan pun sikit je. Ikut resepi ni dapat sebekas aiskrim wall pelangi tu yang harga RM7.90. Saya guna mixer sebab guna blender tak muat. Lagipun kena putar lama, kang meletup blender. 

Saya buat pagi, malam baru keras elok. Kalau nak tekstur yang lebih halus, kena tunggu separuh beku lepas tu mixer semula. Saya buat sekali je. Anak-anak tak sabar nak makan. Rasa sedap, sama macam beli kat kedai :)



Aiskrim pelangi ala Paddle Pop... 
Share :  Resepi Ummi 

Pasni buat sndri je xyah ssh2 nk bli.. ^_~

A) 1/2 tin susu pekat
B) 3 cwn susu segar (sy pakai susu HL)
C) 2 sudu kecil ovellate
D) 2 sudu kecil vanilla (essen vanilla)
E) Sedikit pewarna biru, merah, hijau n kuning (leh tuka kaler ikut suka korg)

Cara2:
1) Bahan a,b,c,d blend or mixer 20 minit. Pastikan adunan menjadi kembang dan gebu..
2) Asingkan ke dalam 4 bekas dan masukkan pewarna..
3) Tuang ke dalam bekas aiskrim selapis demi selapis hingga habis..
4) Simpan dalam peti sejuk beku.... Dah koreh boleh la sosah sampai abih eskem tu..

P/s: Untuk resepi di atas saya guna mixer.. Guna blender xmuat...

Selamat mencuba !

No comments: