Wednesday, 17 September 2014

Back to Nature: Berkhemah di Janda Baik

Biar gambar berbicara
Baru sampai. Ni jambatan yang menghubungkan parking dan tempat berkhemah. 
Sungai jernih, sejuk menggigil 
Yang khemah depan tu untuk orang lain yang dah booked. Kami bawak sendiri khemah. Caj RM10 untuk sorang dewasa kalau berkhemah



Sedang bertungkus-lumus memasang khemah

Pilih port paling dekat dengan sungai. Tidur sambil dengar air mengalir
Best part bagi anak-anak. Tak tahulah berapa kali mandi sungai. Tuala pun tak sempat kering

Terror laki aku masak nasi di hutan heheheeh

Tengah menunggu nasi masak

Jemuran sepanjang berkhemah
Licin 2 mangkuk cicah dengan roti. Minum kopi panas pulak. Lepas tu terjun sungaiiiiii
Ni di masak lepas Subuh sebelum bertolak ke sini. Lepas siap pasang khemah terus makan cicah roti. Memang tengah lapar. Makan panas-panas dalam hutan yang sejuk. Memang best...nyaman

Manggis hasil dikait sendiri. Ini yang bestnya tempat ni. Kebetulan sekarang musim buah. Sape yang rajin nak kait dibenarkan. Khemah pulak tepi pokok manggis. Memang seronok. Bosan takde apa nak buat ambik galah terus mengait buah manggis. Seronok, seronok, seronok....
Salah satu chalet yang disediakan pihak Zainiguesthouse. Yang ni paling ramai minat kot sebab atas pokok. Memang best. Bawah tu tempat bersantai-santai sambil makan-makan or BBQ
Suasana hijau kat sini memang sejuk mata memandang. Padang rumput macam ni luas lagi sebenarnya. Kiranya chalet-chalet ni semua mengelilingi padang hijau ni. Memang best

Lama dah tak jumpa buah ni kan. Sedap di makan begitu saja...Memang banyak. Tak larat nak kutip
Ni rupa kotak alat masak yang Jay beli. RM8 sekotak ada tungku besi tu dengan lilin petak untuk memasak. Memang senang guna ni. Just nyalakan api kat lilin petak tu, dah siap. Boleh masak terus. Tapi ni untuk masakan yang simple je macam megi, nasi, air. Kalau nak buat rendang la bagai dalam hutan ni kenalah pakai dapur kayu ye

Nilah rupa lilin petak tu. Senang nak guna. Cuma cucuh api je

Bekas telur. Senang nak bawak telur. Tak yah risau pecah. Leh isi 12 biji telur harga bekas ni RM12. 

Sebahagian daripada makanan yang kami bawak. Cukup untuk camping sehari semalam. Bawak beras 4 pot tapi guna 2 pot je. Megi bawak sebungkus tapi guna 1 pek je. Bawak telur 12 bijik tapi bawak balik lagi 2 bijik. Bawak minyak satu botol kecik tapi guna sikit je untuk goreng telur scramble. Biskut jacobs dengan buskit Tiger memang habis licin. Mineral water yang 150ml bawak dalam 10 botol tapi tak habis pun sebab nak rebus air guna air di sinki. Indocafe 3 in 1 bawak 10 pek memang habis. Teh uncang pun bawak tapi guna 1 je

No comments: