Tuesday, 1 November 2011

Apam Mekar

Resepi apam ni pun antara kuih yang saya try masa mula-mula belajar buat kuih. Resepi ni saya dapat di fotopages Kak Hanieliza. Ada buat dua tiga kali jugak dulu. Lepas dah pindah ke rumah sewa takde buat lagi sampailah dah duduk rumah sendiri. Sekarang mood nak update blog dah kembali. Jadi banyaklah idea nak cuba resepi-resepi yang ada. Minggu lepas dah buat Apam Icecream Soda. Minggu ni kita try buat apam mekar pulak.

Inilah rupa apam benyek
Sebab dah lama sangat tak buat saya pun dah lupa sepatutnya apam ni kena lapik dengan bekas acuan tat papernya. Mula-mula saya just letak paper cup tu terus dalam loyang. Bila kukus tu semua jadi benyek. Huh, barulah teringat kena lapik ngan acuan tat. Tapi walaupun benyek habis jugak Azroy ngan Iris makan. Rupa tak cantik tapi rasanya memang sedap. Sebelum makan tu Azroy siap terkejut lagi. Kenapa kuih mama teruk? Heheh....Teruk dari segi rupa tak apa Azroy sebab masih boleh makan. Kalau teruk dari segi rasa alamatnya ke tong sampah jelah.

Ada yang malu kucing nak mekar
Kukus round kedua tu dah lapik dengan acuan tat. Barulah jadi cantik dan mekar setaman. Dapatlah dalam 30 biji guna papercup saiz M. Pagi ni saya tengok dalam bekas tu adalah lagi 4 biji. Lagilah bertambah semangat nak menggodek kuih kalau jadi kesukaan keluarga.

APAM MEKAR

Bahan

250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar (saya guna susu cair)
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate

pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara
1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

NOTA:
jika tak mahu warna -warni..just masukkan coklat cair sebahagian adunan dan sebahagian lagi biarkan plain [warna asal]..
dan masukkan dua-dua dalam paper-cup dan kukus saperti biasa dengan api besar..

4 comments:

HomeKreation said...

Aslmkm Sya. Along datang nak merasa masakn kat dapur Sya. Kuih2 macam ni anak2 mmg suka kan. Teringin pulak nak buat sbb liana suka makan ni.

~Sya~ said...

thanks along sudi jenguk sini...budak2 mmg sukala tambah2 warna-warni mcm ni kan...

With Julia said...

best yer tgk apam mekar....weeee nak cuba wat tapi takut ehehhe takut x jadi kekekke...nanti nak try lah bila dh xd dewan nanti...sonok yerrr

~Sya~ said...

insya-Allah jd julia...yg penting ikut je resepi ni...:)