Tuesday, 21 April 2009

Ayam Masak Merah

Ahad lepas beli ayam sebelah untuk masak sup ayam special (Next time buat saya bagi resepi). Tapi tetiba Ma masak pulak sebelum dia pergi kerja. Tak jadilah saya masak. Makan apa yang Ma masak aje...hehe...Malamnya buat ayam goreng rempah tiga ketul. Seketul soranglah makan...Jangan membazir..Semalam kat ofis belek-belek resepi baru. Teringat pulak kat ayam dalam esbok. Nampak pulak ayam masak merah dari Choppy kat MyR. Balik je rumah semalam terus keluarkan ayam dan buat ayam masak merah. Sebelum ni pernah buat sekali guna resepi yang sama untuk pot luck kat ofis. Saya buat 2 ekor ayam. Semua kata sedap. Jadinya semalam buat lagi guna resepi yang sama untuk rumah pulak. Hari tu Jay tak merasa...huhu...Semalam dapatla makan puas-puas. Sedap...Thanks choppy..

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 ekor ayam
sedikit garam kunyit
## Bahan-bahan kisar ##
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato
## Bahan Hias ##
1/2 biji bawang besar- potong bulat
kacang hijau secukupnya (aku guna dalam tin)
Cara-cara
Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.

No comments: