Tuesday, 10 March 2009

Rich Choc Puding


Dapat resepi ni dari Myresepi. Saja try sebab bahan memang ada kat rumah dan senang pulak membuatnya. Tak sangka teramatlah sedap...rasa coklat yang memang sangat rich...for those yang belum try cepat-cepatlah try..tak rugi dan aku pasti korang mesti akan buat selalu lepas tu...(macam aku)
Resepi:

Bahan-Bahannya:-
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu tepung
1/2 camca teh garam
4 camca besar tepung jagung (cornstarch)
4 1/4 cawan air
1/2 camca teh esen vanilla
10 g serbuk Jelly(sepeket kecil)
3 camca besar mentega
Bahan Lain:-(aku tak buat)
Susu cair secukupnya
Buah-buahan campuran dalam tin secukupnya
Cara membuatnya:-
1. Satukan semua bahan kecuali mentega dalam satu bekas, kacau dengan wisk sehingga semua larut. Tapis adunan ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau hingga hingga bancuhan menjadi pekat. Padamkan api.
2. Masukkan mentega dan kacau hingga mentega sebati dengan adunan. Tuang ke dalam acuan kegemaran dan biarkan beku lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Kemudian boleh dihidangkan bersama susu cair dan buah2an campuran dalam tin...

No comments: